Caretta caretta özellikleri ve hakkında bilgiler

Caretta Carettalar özellikle İtalya, Fransa ve Uzakdoğu ülkelerinde lüks yiyecek olarak çok tüketildiği için soyunda tehlikeli bir azalış görülmeye başlanmıştır. Dünya'da sadece belirli yerlerde üreme imkanı bulan bu kaplumbağalar ülkemizde en çok Dalyan İztuzu plajı kumlarına yumurtalarını bırakmaktadır.

caretta caretta kaplumbağa
Caretta caretta hakkında bilgi

Caretta Caretta kaplumbağalarının boyları 115 ile 150 santim arasında olup 70 ile 90 kilo arasındadır. Kabuğu toprak rengi iç karın kısmı turuncudur. Araştırmalarda 70 yıl yaşandığı tespit edilmiştir. Yosunlarla beslenen Caretta Carettalar koloniler halinde yaşarlar. 2-3 yılda yumurtlamaktadırlar. Yumurtalar tenistopu büyüklüğündedir. Bir kerede 100 yumurta bırakmaktadır. Yumurtalarını arka ayaklarıyla açtığı çukura koyup üstünü kapatır. Yumurtlama dönemi Mayıs-Temmuz ayları arasındadır. Eylül ayına kadar yumurtalardan yavrular çıkar. Dişi yavrular 32 derecede, erkek yavrular ise 28.5 derecede çıkarlar. Anne kaplumbağa yumurtaları çıkarırken o kadar zorlanır ki gözünden yaşlar gelir. Bu yumurtaları bekleyen en önemli tehlike tilkiler ve doğadaki başka canlılardır. Kokuyu takip ederek bulunduğunda bu yumurtalar telef olmaktadır.

Caretta caretta özellikleri

Caretta Carettalar yumurtadan çıkar çıkmaz denizden yansıyan ışığa doğru giderler. Bu yüzden bu dönemlerde özellikle geceleri plaja girmek Dalyan Belediyesi tarafından yasaklanmıştır. Aksi yönden gelen ışık olduğu zaman yavru carettalar o yöne giderler. Zaten yumurtadan çıkan her yavru denize ulaşamadan da ölebiliyor. Bir çoğu da denizdeki canlılar tarafından yeniyor. Araştırmacışar her yüz yumurtadan ikisi canlı kalmayı başarırsa soyunu devam ettirebileceğini söylemişlerdir.