Efes antik kenti

Efes, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı antik bir kenttir. İlk kuruluş tarihi bundan 6000 yıl önce Cilalı Taş Devri'ne denk gelmektedir. Bir çok uygarlığın geçiş noktası olan Efes şuan ki haline 2000 yıl önceki Roma Dönemini yansıtmaktadır.

efes antik kenti
Efes'in en parlak olduğu dönemler Helenistik ve Roma çağlarıdır. Bu zamana kadar liman kenti olan Efes Marnas ve Küçük Menderes nehrinin taşıdığı alüvyonlar sayesinde kıyı dolmaya Efes denizden uzaklaşmaya başlamıştır. Roma İmparatoru Augustus döneminde en parlak zamanlarını yaşamış hatta Asya Eyaletinin başkenti olmayı başarmıştır. Doğal şartların yarattığı farklılık sayesinde denizden uzaklaşmasıyla ekonomisi de zarar görmeye başlamıştır.

Efes, bilim sanat ve kültürde bir çok ünlü kişilikleri yetiştirmiştir. Efes antik kenti 8 km lik bir alana yayılmıştır. Çok sayıda eser bırakmayı başarmışlardır. Günümüzde hala ayakta kalmayı başarmış bu eserler görüldüğünde o anları tekrar yaşatmayı başarmaktadır. En önemli eserler arasında bulunan Artemis Tapınağı'dır. Dünyanın yedi harikası arasında bulunan Artemis tapınağı M.Ö. 7. yy.da inşa edilmiştir. Mermer bloklarda yapılan tapınak o dönemde hem pazar yeri hem de dini bir yerdir. Günümüzde birkaç mermer blok kalmıştır.

Celsus Kütüphanesi Efes'in simgeleri arasındadır. Burası hem kütüphane hem de anıt mezar olarak kullanılmıştır.

24.000 kişilik kapasiteye sahip büyük tiyatro mermer caddenin sonundadır.





Efes Yamaç Evleri teraslar üzerine inşa edilmiştir. Zengin kesimin oturduğu yamaç evleri döneminin en konforlu evlerinin başında gelir. Mermer duvarlar, fresk ve tabanlardaki mozaiklerle kaplı olması ayrıca hamam ve kalorifer sistemine sahip olması dikkat çekmektedir.

Mermer cadde meşhur yerlerdir. Yol üzerinde bulunan dükkanlardan insanlar alışverişini yapıp ayrıca gezinti yapabiliyorlarmış.



Odeon meclis binasıdır. Prytaneion Belediye Sarayıdır. ST.Jean Bazilikası Ayasuluk Kalesi'nde yer almaktadır. İçinde vaftizhaneside bulunmaktadır. Bu bazilikanın altındaHz.İsa'nın havarisi St.Jean (Yuhanna)'nın mezarının olduğu tahmin ediliyor.

Efes'e ulaşım oldukça kolaydır. Selçuk'tan Efes'e minibüsler kalkmaktadır. isterseniz bisiklette kiralayabilir maceralı bir yolculuk yapabilirsiniz. Eğer yürümeyi seviyorsanız yarım saatlik yürüyüşle Efes'e ulaşabilirsiniz.

Efes, Kuşadası'na çok yakındır. Burada bulunan otel, pansiyon ve motelerde konaklayabilirsiniz.