Tlos antik kenti

Tlos Antik Kenti, Muğla ilinin Fethiye ilçesine 42km. uzaklığındadır. Yakaköy sınırları içinde bulunan antik kent görülmesi gereken değerlerimiz arasındadır.


Denizden yaklaşık 500m. yükseklikte olan düz bir ova içerisinde bulunan antik kent zaman içinde bazı tahribatlara maruz kalmıştır. Kuruluşunda birden fazla uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Tlos antik kenti Hititler zamanında Dlawa olarak, Likyalılar zamanında da spor merkezi olarak kullanılmıştır.

Tlos Antik Kent içinde antik tiyatro, kilise, koşu alanları, kaya mezarları ve kale bulunmaktadır. Kaleye çıkarken antik kaya mezarlarını görüyorsunuz. Kale zamana meydan okurcasına hala burçları durmaktadır. Kaleden ovaya baktığınızda belirli bir mesafede antik tiyatroyu görüyorsunuz. Uçsuz bucaksız bu ova şu günlerde tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Dolayısıyla antik kent çevresi de bu tarım arazilerine tahsis edilmiş. Bu da çok değerli eserlerin daha çabuk tahrip olmasına sebep olmaktadır.

Tlos Antik Kenti'nde hala kazı çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalarda antik tiyatronun sahnesini süsleyen landa Roma İmparatorları ve tanrıçaya ait heykeller bulunmuştur. Yapılan araştırmalarda burada insan yaşamının 10500 yıl öncesine kadar dayandığını gösteren bulgular saptanmıştır.

Tlos Antik Kentine ulaşım Fethiye-Antalya yolundan Kemer kavşağından Saklıkent'e doğru devam ediyorsunuz. Yaklaşık 8 km.sonra Tlos yoluna giriyor ve 4k. sonra da antik kente ulaşıyorsunuz.