Safranbolu

Safranbolu, tarihi Osmanlı evleriyle ünlü bir ilçemizdir. Karabük ilinde yer alan Safranbolu adını safran bitkisinden almıştır. Ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olmayı başarmıştır. Konumu bakımından tarih boyunca da önemli merkezlerden biri olmuştur.

safranbolu evleri
Klasik tarzdaki Osmanlı Safranbolu evleri ile çok sayıda turist çekmeyi başaran Safranbolu 17 Aralık 1994 yılında Dünya Kültür Mirası içine alınmıştır.

Safranbolu'da gezilecek yerlerin başında Osmanlı evleri bulunmaktadır. 18 ve 19.yy.da yaşayan toplumun kültürünü, ekonomisini yaşam biçimini yansıtan bu evler mutlaka görülmesi gerekir. Günümüzde bu evlerden 1008'i tescillenmiş, koruma altına alınmıştır. Osmanlı döneminden kalma cami, çeşme, köprü, han, hamam bulunmaktadır. Safranbolu tarihi M.Ö.3000'e dayanmaktadır. Bunca yıl burada hüküm süren medeniyetlerden kalma eserlerde bulunmaktadır. Bunların başında Hadrianapolis Antik Kenti, Kaya Mezarları ve Asar Tepe görülmesi gereken yerlerdir.

Safranbolu'da konaklama için pek çok alternatif vardır. Otel, pansiyon, butik otel ve tarihi konaklar da kalınabilir.

Safranbolu'da ne yenir derseniz en başta bir mantı çeşidi olan Peruhi gelir. Etli yaprak sarma, Cevizli yayım ve tabiki yanında Bağlar gazozu. Ayrıca Safranbolu'ya gidipte Safran çayı ve Safranbolu Lokumu yenmeden gelinmez. Arasta Kahvesinde Ekşi Elma Çayı ve Cinci Han'ın avlusunda Türk Kahvesi içilmesi tavsiye edilir.

Safranbolu'ya ulaşım İstanbul-Ankara yolu üzerinde Gerede çıkışından girip Karabük istikametine gidilerek laşılır. Yaklaşık 390km.dir.