Meryem ana evi

Meryem Ana Evi, İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Bülbüldağ'ı eteklerinde bulunmaktadır. Temelleri M.Ö. 4.yy.da olduğu tahmin edilmektedir. Hristiyanların kutsal ilan ettiği bu kutsal yer aynı zamanda hac yeri olarak kabul görmüştür.

meryem ana evi
Meryem Ana Evi'nin yerinin bulunuşu oldukça ilginçtir. Catherina Emmerich adında alman bir kadın hayatı boyunca doğduğu köyden hiç dışarı çıkmamıştır. Fakat rüyasında Meryem Ana'nın evini görür. Burayı tarif eder. Henry Jung yönetimindeki bir grup kişi bu anlattığı yere gelirler ve tarif ettiği gibi burayı bulurlar. Meyem Ana'nın öldüğü yer olarak kabul ederler. Ortodokslar Kudüs olarak kabul etmeye devam etmektedir.

Hz. İsa çarmıha gerilmeden önce havarisi olan St. Jean(Yuhanna)'a annesini emanet etmiştir. Hz. İsa çarmıha gerildikten sonra Yuhanna Meryem Ana'yı korumak ve hristiyanlığı yaymak için Efes'e Bülbüldağı'na getirir. Burada yaptığı ufak bir kulübe de saklamıştır. St.Jean 'in Efes'te yaşadığını, İncil'i yazdığını ve burada öldüğü söylenmektedir. Ayrıca katolik mezhebin burada doğduğu, Hz. Meryem adına yapılan yedi kiliseden birinin burada kurulmuştur.

Efes civarında oturan hristiyanlar 15 Ağustos tarihinde Meryem Ana evinin olduğu Panaya Kapulu'nda dinsel tören düzenlenir. Ayrıca her sabah 07:30'da ve pazar günleri 10:30'da tören düzenlenmektedir.



Meryem Ana evine ulaşım oldukça kolaydır. Selçuk- Aydın karayolundan 7km. yolla ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde çeşitli dillerde yazılmış tabelalara rastlayacaksınız. Bülbüldağı'na çıkarken yol üzerinde Meryem Ana heykeli bulunmaktadır. Ayrıca tepeye çıkarken arkanıza şöyle bir bakarsanız Efes antik kentinin muhteşem manzarasını da görme şansına sahip olacaksınız.

Meryem Ana Evi'ne girerken sağ taraftaki çeşmelerden kutsal olduğuna inanılan şifalı su akmaktadır. Dilek dileyeceğiniz bu yerde her dinden insanın dua edeceği küçük kilise vardır.