Heybeliada

Heybeliada, Prens Adaları içinde ikinci büyük adadır.Çam ormanlarıyla kaplı ada yaz kış ziyaretçileri çok olan bir yerdir.


Heybeliada tarihi oldukça eskidir. M.S. 8.yy.a kadar dayanmaktadır. O dönemin İmparatoru buraya manastır ve saraylar yaptırarak yerleşim başlamıştır. Daha sonraları burası sürgün yeri olarak kullanılmıştır. Osmanlıya geçişi İstanbul'un fethiyle olmuştur.

Heybeliada'da çok sayıda tarihi manastır ve kilise vardır. Bunlardan en önemlisi Ruhban Okulu'dur. Aya Tria Mananstırı olarak bilinen yapı 9.yy.da yapılmıştır. Şuan kapalı olan manastır geçmişte çok sayıda din adamı yetiştirmiştir. Buraya herkes rahatlıkla giremez. Özel izinle girilebilir. Patrikhane tarafından devlet denetimi istendiği için hala kapalı durmaktadır.

Aya Nikola Kilisesi , Ortodoks raahip Nikola adına 1850 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Şuan kapalı olan ve Deniz Kuvvetlerine bağlı arazide bulunan Aya Yorgi Manastırı 1400'lü yıllarında yapılmıştır.

Heybeliada'nın simgeleri arasında bulunan Deniz Lisesi çok sayıda denizci yetiştirmektedir. Buraya kadar gelince İsmet İnönü Evi ve Müzesini görmeden dönmemelsiniz. Ayrıca Türk edebiyatının mihenk taşı olan yazarlardan Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın evide burada bulunmaktadır. Çok sayıdaki eserini burada yazdığı bilinmektedir. Heybeliada'da İngiltere Kraliçesi 1. Elizabeth'in elçisi Edward Barton'ın mezar taşı bulunmaktadır. Atatürk tarafından kurulan ve şuan kapalı olana Sanatoryum çam ağaçları arasında bulunmaktadır.

Plajları ve piknik alanlarıyla yaz aylarında İstanbul'luların kaçamak yapıp kafa dinledikleri bir yerdir.

Heybeliada'da konaklama yapmak için otel ve pansiyonları kullanabilirsiniz.

Heybeliada'ya ulaşım Bostancı, Kadıköy ve Eminönü'nden vapurla ulaşabilirsiniz. Kabataş ve Bostancı'dan deniz otobüsü ve farklı noktalardan motorlar kalkmaktadır.

Heybeliada'da yapılacak aktiviteler arasında başta fayton keyfi gelir. Bisiklet kiralayarak ada turu atabilirsiniz. Ayrıca trekking ve su sporları yapabilirsiniz.

Buraya gelipte balık yemeden dönmek hata olur. Meydan ve iskelede çok sayıda lokanta ve çay bahçesi bulunmaktadır.