Gaziantep

Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıp Akdeniz'e sınır komşu bir ilimizdir. Bölgenin en kalabalık nüfusu bu ildedir. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesini içinde bulunduran bu ilde sanayi oldukça gelişmiştir. Coğrafi konumu bakımından hem Anadolu'ya hem de Ortadoğu'ya yakın olduğu için sanayi ve ticaret alanında önemli bir yere sahiptir.

Gaziantep denince akla elbette antep fıstığı ve antep baklavası gelir. Bu yörenin yemekleri de oldukça lezzetli ve kendine özgüdür. Türkiye genelinde en çok yemek çeşidi Gaziantep mutfağında bulunmaktadır. Yaklaşık 300 çeşit kadardır. Özellikle kebep ve et üzerine olan yemekler yiyenlerin damağını çatlatmaktadır. Alaca çorba, Ali Nazik, arap köfte, sini kebabı, küşneme, lahmacun, sarımsak kebabı, soğan kebabı, yuvarlama, şiveydiz, patlıcan kebabı ve elbette antep baklavası bunlardan en önemli bir kaç yemeğidir.

Gaziantep bakırcılık konusunda da gelişmiş bir yerdir. Tarihi Bakırcılar Çarşısı Gaziantep'in en önemli tarihi yerlerinden biridir. Burada yüksek bir tepe üzerine inşa edilen Gaziantep Kalesi yer alır. Ayrıca çok sayıda hanlarda bulunmaktadır. Bayaz Han, Büdeyri Han, Şire Han. İldeki önemli camiler arasında Boyacı Cami, Kurtuluş Cami, Şirvan Cami. Gaziantep'te görülmesi gereken yerlerin arasında bir de Aziz Beros Kilisesi'de bulunmaktadır.


Gaziantep'te bulunan müzeler yerli halk kadar yabancı turistlerinde çok ilgisini çekmektedir. Bunlardan en önemlisi Zeugma Mozaik Müzesi'dir. Ayrıca Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi, Şahinbey Savaş Müzesi, Medusa Cam Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi bulunmaktadır. İl tarih boyunca İpek Yolu üzerinde yer almıştır.

Gaziantep'e ulaım karayolu ve havayoluyla rahatlıkla yapılabilir. Gaziantep Oğuzeli Havaalanı ulaşım bakımından çok gelişmiş bir uluslararası standartlara sahip bir havaalanıdır.

Gaziantep'te eğitim gelişmiştir. İlde 3 üniversite bulunmaktadır. Gaziantep, Gazikent ve yeni açılan Zirve Üniversitesidir.