Ayder yaylası

Ayder yaylası nerede
Ayder, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine 19km mesafede bulunmaktadır. Yüksekliği 1350m. dir. Kaçkar Dağlarına sırtını vermiş olan Ayder Yaylası çam, kayın ve ladin ormanlarıyla kaplı yemyeşil bir doğa harikasıdır. Fırtına Deresi boyunca gidilen yol güzergahında Çmlıhemşine ve oradan Ayder Yaylasına ulaşabilirsiniz.

ayder yaylası
Ayder tarihine bakılıcak olursa 1300'lü yıllara kadar varabilirsiniz. Bu tarihlerde Hahlalılar tarafından kurulmuştur. Halalılar buraya yayla denilmesinden pek hoşlanmasa da zamanla buraların dBoğal güzelliğinin keşfedilmesiyle dışardan gelen ziyaretçiler yayla ibaresinide koymuşlar. Halalılar Ayder'i dinlenme yeri, hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını karşılamak amaçlı kullandıkları bir yerdi.

Burada bulunan şifalı su kaplıcaları bir çok derde deva olmaktadır. Yerin 260m. derinliğinden 50 derece sıcaklıkta çıkan Bu şifalı su başta kireçlenme, romatizmal ağrılar, cilt hastalıkları, iç hastalıklar, kadın hastalıkları gibi pek çok yere şifa olmaktadır. Osmanlı döneminde de bu sulardan faydalanılırdı.

1987 yılından itibaren resmen turizm merkezi olarak kabul görmüştür. Zaman içinde alt yapı ve turizm yatırımlarını halletmeye çalışan bu belde yıl içinde özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turist çekmeyi başarmaktadır.

Bu yörede yaşana halk yetiştirdiği ürünler, ballar ve pek çok şey ziyaretçilerin çok ilgisini çekmektedir. Bu sayede burada yaşan insanların bir geçim kaynağı ortaya çıkmış oldu. Bu bölge de 700 kişilik kapasiteye sahip otel ve pansiyon bulunmaktadır.





Ayder yaylasına nasıl gidilir
Ayder Yaylasına ulaşım kolaydır. En yakın havaalanı Trabzon'dadır. Tarbzon'dan Ayder yaylasına minibüsler kalkmaktadır. Eğer kendi aracınızla gidecekseniz Rize'yi geçerek önce Çayeli daha sonra Pazar ilçesini geçmelisiniz. Ardeşen'den sonra Çamlıhemşin yolayrımından girilip 22 km. ilerdeki Çamlıhemşin ilçesine varmalısınız. Buradan 19km. gidilerek cennet yeri olan Ayder Yaylasına ulaşmış olacaksınız.

Yöresel yemeklerin tadına bakmadan gelinmemesi gerekir.