Tarihi Mardin evleri

Mardin evleri, özellikle son yıllarda Mardin'i turizm merkezi haline getirmiştir. Mardin evleri kolay şekil alabilen sarı kalker taşından yapılmıştır. Evler çiçek desenleriyle süslenmiştir. Evlerin her yeri taştan yapılmış olup mecbur olarak kapı, pencere ve asma kat gibi yerlerde ahşap kullanılmıştır.

mardin evleri
Mardin evleri özellikleri nelerdir.

Geleneksel Mardin evlerinin diğer evlerden ayıran en önemli özelliği evi sokaktan ayıran yüksek duvarlarıdır. 4 metre yükseklikteki bu duvarlar iç avlu olarak kullanılır. Kışın sert iklime yazın ise aşırı sıcaklığın görüldüğü bir bölgede bulunan Mardin bu duvarlar sayesinde yazın sıcaktan kışın soğuktan korunmak için yapılmıştır. Eskiden ahır, bahçe ve avlu olarak kullanılırmış. Günümüzde depo olarak kullanılmaktadır. Yaz aylarında yaşanan Eyvan bölümü evin batı kısmında inşa edilmiştir.



Mardin evleri içerisinde önemli bir yere sahip olan Firdevs Köşkü, Artuklu Melik Salih (1312-1363) dönemine gelmektedir. Mardin evleri 1979 yılında SİT alanı ilan edilmiştir.

Mardin çok sayıda kültürün birarada bulundurmayı ve bu farklılığı büyük bir uyum içinde yaşamayı başarmış bir yerdir. Türk, Kürt, Süryani, Yezidi, Arap ve Ermenisiyle inanç ve kültür merkezi olmayı başarmıştır. Bu farklılıkları ve doğa güzellikleriyle özellikle son yıllarda ilgi çekmeyi başaran Mardin yerli yabancı turistlerin en uğrak yerleri arasına girmeyi başarmıştır.