Polonezköy

Polonezköy diğer adıyla Adampol, İstanbul'un yan bahçesi gibidir. İstanbul'un yoğunluğu, stresi ve yorgunluğunu atmak için doğanın size sunduğu bir tabiat alanı. Polonezköy'ün sakinleri isminden de anlaşıldığı gibi Polonya'dan göç eden insanların oluşturduğu bir köydür.

polonezköy
Polonezköy tarihi hakkında kısa bilgi :
1831-1863 yıllarında Polonya Macaristan ayaklanması ve 1856 yılındaki Kırım Harbi'nden kaçan subay, yazar, asker ve diğerleri Osmanlı himayesine alınarak buraya yerleştirilmişlerdir. Günümüze kadar hala kendi gelenek ve göreneklerini devam ettirmektedirler. Kendi lehçelerinde konuşup, evlilik ve diğer törenlerini kendi adetlerine göre yapmaktadırlar.

İstanbul Beykoz ilçesi sınırlarında olan Polonezköy her mevsim yeşilliği ve bozulmamış doğal görünümüyle özellikle hafta sonları çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Özellikle Polonya'dan gelen turist ve devlet adamları buraya uğramadan dönmemektedirler. Buraya ilk yerleştiklerinde tarımcılıkla uğraşan köylüler 1960 yılında köyün Beykoz'la arasında yapılan araba yolu sayesinde çok sayıda turist çekmeyi başarmışlardır. Bu sayede tarımcılıkla uğraşan köylüler zaman içinde bu işi turizme döndürmüşlerdir. Pansiyon ve özellikle son yıllarda butik otel tarzında yatırımlarla turizm sektörüne hizmet etmeye başlamışlardır. Özellikle hafta sonları köy kahvaltısının eşsiz lezzetiyle güne başlamak oldukça hoş ve cazip geliyor. Hafta sonlarında yer bulma sorunu yaşamak istemiyorsanız erken rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Kendi lezzetlerini gelen ziyaretçilerine tattırmaktadırlar. Buradaki otellerde düğün, parti gibi etkinlikler içinde çok tercih edilmektedirler.

Polonezköy'ün tarihini ve resimlerinin sergilendiği Zofia Teyze'nin Hatıra Evi mutlaka gezilmelidir. Ayrıca ağaç oyma heykellerin sergilendiği alan, köy kilisesi, 5km.lik yürüme yolu, buraya gelince görülmesi gereken yerlerin başındadır.



Polonezköy'de konaklama yapmak için çok sayıda pansiyon, otel bulunmaktadır. Her keseye uygun yerlerle burada unutamayacağınız bir hafta sonu geçirebilirsiniz. Burada ve restorantlarda her türlü et yemekleriyle beraber polonyalıların kendine özgü yemeklerinin de tadına bakabilirsiniz. Ayrıca burada üretilen balın tadına bakmadan giderken almadan dönmemelisiniz.

Polonezköy nerede, nasıl gidilir :

Polonezköy'e ulaşım araçlarınızla yapabilirsiniz. İstanbu'la arasında sadece 24 km.lik mesafededir. Kavacık polonezköy arası 12 km.dir. Fatih Sultan Mehmet Köprüsünü geçtikten sonra Beykoz-Kavacık ayrımından Çavuşbaşı-Polonezköy tabelasının olduğu kavşaktan ilerleyip akaryakıt istasyonunun solundan dönerek 30 dakikada ulaşabilirsiniz. Diğer alternatif TEM Ümraniye- Sarıgazi çıkışından eski Şile yolun istikametine gidip Cumhuriyet Köyü doğrultusunda ilerleyip sola dönüldüğünde de ulaşılabilir.

Polonezköy'de yapılabilecek aktivitelerin başında kesinlikle doğa yürüyüşü gelir. Mis gibi oksijeni içinize çekerek keyifli bir doğa yürüyüşü size çok iyi gelecektir. Ayrıca bisiklet turu, fayton gezisi, hamak keyfi ve doğa fotoğraflarını çekebilirsiniz.