İshakpaşa sarayı

İshakpaşa Sarayı, Osmanlı mimarisinin Topkapı Sarayı'ndan sonra ki önemli eserlerinden biridir. Yapımı tam 99 yıl sürmüştür. Konum olarak Ağrı Dağı'na yakın mesafede Doğubeyazıt ilçesine 5km mesafededir. Stratejik olarak tepe üzerine kurulan saray adeta kartal yuvasını andırmaktadır.

ishakpaşa sarayı
İshakpaşa Sarayı yapımına 1685 yılında Çıldır Atabeklerinden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanmış, 1784 yılında Küçük İshak Paşa zamanında bitirilmiştir. 7600 metrekare alana inşa edilmiştir. İnşasında her detay düşünülerek yapılmıştır. Harem, harem odası, hamam, toplantı salonları, mahkeme salonu, aşevi, eğlence yeri, hizmet odaları, cami, cephanelik, oturma odaları, uşak ve seyiz odaları, erzak deposu, cezaevi ve birçok alan yapılmıştır. Günümüze kadar sadece cami kısmı bozulmadan gelmiştir. Diğer yerleri tahrip edilmiştir. Son yıllarda restore edilse de eski görkemi yoktur. Cami alanının bozulmaması dinsel saygıdan olsa gerek.

Mimari özelliklerine bakıldığında geleneksel Türk mimarisinden ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek yapılmıştır. Görkemli yapısıyla dönemin gücünü temsil etmektedir.




İshakpaşa Sarayına ulaşım yoktur. Van'dan araç kiralayarak 3 saatte gelebilirsiniz. Ancak yol üzerinde görülecek o kadar çok yer keşfedeceksiniz ki bu mesafe daha da uzayabilir.