Bulak mağarası

Bulak diğer adıyla Mencilis Mağarası ülkemizin en önemli mağaralarından biridir. Bulak Mağarası Karabük ilinin Safranbolu ilçesinin 8.5km. kuzeybatısında bulunmaktadır.


Bulak Mağarası'nın oluşumu 65-200 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Kuzey-güney yönünde birbirine bağlı üç kattan oluşan bir mağaradır. Toplam uzunluğu 6.050 metredir. Mağaranın en uzun bölümü alt kattır. Bu katta derinliği yer yer 3 ile 5 metre arasında değişen her mevsim akışı olan dere vardır. Bu dere büyük bir ağızdan çıkmaktadır. Buradan akan suların bir kısmı Safranbolu'da içme suyu olarakta kullanılmaktadır.

Mağaranın en güzel bölümü Orta Kattır. Giriş ağzı ana girişten 100 metre yukarıda bulunan bu bölümün uzunluğu 1200 metredir. Burada değişik renklerde oluşan damlataş, sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşlarla kaplıdır.

En son kat ise suyun açığa çıktığı kaynak girişten 291 metre yukarda bulunan Bulak Mağarası'dır. Mağaraya tümüyle bakıldığında 2 milyon yıldan beri gelişim gösteren bir yerdir. Ülkemizin turizme açılan önemli mağaralarından biri olan Bulak Mağarası en çok araştırılan ve merak uyandıran bir mağara olma özelliğine sahiptir.

Bulak Mağarası insan sağlığını olumsuz yönde etkileyecek bir madde ve gaza rastlanmamıştır. Orta Katın 310 metrelik kısmı aydınlatma, koruma projeis kağsamında hazırlanmış olup 2003 yılında turizme açılmıştır.

Tarih boyunca mağaranın giriş kısmı insanların ikamet olarak kullandığı bir yer olduğunu duvarlarındaki kalıntılarından anlıyoruz.

Bulak Mağarasına ulaşım Safranbolu ve Karabük üzerinden gelerek yapılabilir.