Aspendos antik tiyatrosu

Aspendos, mimari yapısı ve akustiğiyle yüz yıllardır insanlara hala hizmet eden antik amfi tiaytro. Antalya'nın Serik ilçesi Belkıs Köyü'nde yer almaktadır. Stratejik yerinden dolayı her dönem ele geçirilmek istenen bir bölge olmuştur.


Aspenso amfi tiyatro M.S. 2.yy.da Romalılar tarafından yapılmıştır. Mimarı Aspendos'lu Theodorus'lu Zenon'dur. Tiyatronun yapımına Antonius Piu zamanında başlayıp Marcus Aurelius zamanında da bitirilmiştir. Anadolu'daki Roma tiyatroları içinde bozulmadan günümüze gelmiş en sağlam eserdir. Tiyatroyu yapmanın amacı yerli tanrı ve imparatora ithaf edilmiştir.

Antalya Aspendos antik tiyatroda günümüzde de konser ve etkinlikler yapılmaktadır. Binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyarete gelmektedir.

Aspendos'un öyküsü ise şöyledir; Aspendos Kralı, şehre kimin en fazla hizmet sunabileceğini görmek için bir yarışma düzenleyeceğini ve kazananın kızı ile evlenebileceğini ilan eder. Bunu duyan sanatkarlar son hız çalışmaya koyulurlar. Nihayet karar günü geldiğinde, kral herkesin çabasını bir bir inceler ve iki aday seçer. Bu adaylardan birincisi, şehre su kemerleri yolu ile çok uzak mesafelerden su getiren bir sistemi kurmayı başarmıştır. İkinci aday ise tiyatroyu inşa etmiştir. Kral birinci adaydan yana karar vermek üzere iken tiyatroya bir daha bakması istenir. Tiyatronun en üst galerisi civarında gezinirken nereden geldiği belli olmayan bir sesin derinden ve defalarca “Kralın kızı bana verilmeli.” dediğini duyar. Büyük bir şaşkınlık yaşayan kral, sesin nereden geldiğini arar ancak kimseyi bulamaz. Bu kişi, tabii ki, yarattığı şaheserin akustiği ile övünen ve sahnede çok kısık bir sesle konuşan tiyatronun mimarının ta kendisidir. Sonunda güzel kızı mimar kazanır ve düğün töreni de bu tiyatroda yapılır.

Aspendos'a ulaşım Antalya - Alanya yolunun 45'inci kilometresinde, Serik'i geçtikten 3 km sonra, Köprüçay’ın kenarında, ana yoldan 2 km içeride yer almaktadır.