Alanya kalesi

Alanya Kalesi, Türkiye'nin tatil cenneti olan Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunmaktadır. Buraya gelen tatilcilerin ilk görmek istedikleri bu gösterişli yapı denizden yaklaşık 250 metreden yükseklikte yarımada üzerine inşa edilmiştir. Alanya Kalesini çevreleyen surların uzunluğu 6.5 kilometreyi bulmaktadır.


Alanya'nın tarihi geçmişi Helenistik döneme kadar inmektedir. Günümüze kadar tüm görkemiyle karşımızda duran Alanya Kalesi 13.yüzyıl Selçuklu eseridir. Bu yapı 1.Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Kalede 83 kule, 140 burç vardır. Sur içine yerleşmiş kentin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1200'e yakın su sarnıçları yapılmıştır. 4OO kadarı hala işlevini sürdürmektedir.

Surlar Ehmenek, İçkale, Adam Atacağı, Cilvarda burnu üstü, Arap Evliyası Burcu ve Esat Burcu'nu inerek Tophane ve Tersaneyi geçerek Kızılkule'de son bulacak şekile planlanarak yapılmıştır. Osmanlılar zamanında Kanuni Sultan Süleymen tarafından fethedilmiştir.

İçkale, açık alan müzesi olarak yarımadanın zirvesnde yer almaktadır. Sultan 1.Alaedin Keykubat'ın sarayı da burada bulunmakta olup günümüzde hala yerleşim vardır. Kaleye araçla çıkılabilir. Eğer yürüyerek çıkmak istiyorsanız yaklaşık 1 saat sürmektedir.