Rumelihisarı, İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer almaktadır. Tarihi kale Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. İstanbul'un fethinde stratejik önemi büyük olan kale Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarıyla karşı karşıyadır.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u Osmanlı topraklarına katmayı kafasına koymuştu. İstanbul'u Bizanslıların elinden alması için Karadeniz ve çevresinden gelebilecek takviyeleri engellemesi gerekiyordu. Bu amaçla o zamanlar Boğaz Kesen denen Rumeli Hisarı'nı yapmaya karar verdi. Bu sayede şehri daha rahat kuşatabilirdi.
Rumeli Hisarı boğazın en dar ve akıntının en yoğun olduğu bir yerdedir. 1452 Nisan ayında inşasına başlanmış ve bu devasa yapı 4 ay gibi kısa bir zamanda bitirilmiştir. Kalenin yapımında kullanılan kereste İzmit ve Karadeniz Ereğlisinden, taşlar Anadolu'dan getirilmiştir. İnşasında çok sayıda insan çalıştırılmıştır. Kalenin inşaatının çabuk bitmesi için her burcun denetimi farklı paşalara verilmiştir. Fatih Sltan Mehmet'te bu kalenin yapımında bizzat çalışmıştır. Fatih Sultan Mehmet kalenin deniztarafına bakan kısmıyla ilgilenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki burcun yapımında Saruca Paşa, sol taraftakiyle Zağanos Paşa, kıyıdaki burcun yapımında da Halil Paşa ilgilenmiştir. Bu yüzden bu kulelere paşaların isimleri konmuştur.
Fatih Sultan Mehmet, Rumeli Hisarı'nı inşa ederken birşeye daha dikkat etmişti. Burası karşıdan bakıldığında kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'de bulunan m,h,m,d harflerinin birleştirlmiş şeklindedir. Yani peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in ismini simgelemiştir. Fatih İstanbul'u sonsuza dek İslam şehri olarak kalması için kaleyi bu şekilde inşa ediyor adeta şehre mührünü basıyor.
Rumeli Hisarı tarihi boyunca bir takım felaketlerde hasar görüyor. 1509 İstanbul depreminde büyük zara görüyor. Fakat hemen onarılıyor. 1746 yılında çıkan yangında hisarın ahşap kısımları yanıyor. 3. Selim tarafından tekrar onarılıyor. Kuleleri saran ahşap külahlar yıkılınca hsar içinde ufak tefek evler inşa ediliyor. 1953 yılındadönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından restore ediliyor. Görkemli bir hal alıyor. Rumeli Hisarı'nda İstanbul'un fethinde kullanılan top, Hali'i kesen zincirin bir kısmı hala sergilenmektedir.Günümüzde de özellikle yaz aylarında müzik festivallerine ve sahipliği yapmakta olan Rumeli Hisarı yapılan ışıklandırmayla Geceleri İstanbul Boğazı'nın eşsiz güzelliğine güzellik katmaya devam ediyor.