Kapalı Çarşı, İstanbul'un en önemli gezi yerlerinden biridir. Yapımı Fatih Sultan Mehmet zamanında başlanmış olup asıl büyük kısmı Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılmıştır. Ahşaptan yapılan bu yapı zaman için büyük yangınlar geçirmiş ve zara görmüştür. Bu yüzden yeniden kagir olarak inşa edilmiştir.
|
kapalı çarşı |
Kapalı Çarşı içinde 61 sokak, 4400 dükkan, 2195 atölye, 18 çeşme, 2 bedesten, 40 han, 2200 han odası, 12 mescit, 1 okul, 1 hamam, 19 tulumba kuyusu bulunmaktadır. Belli başlı 9 kapısı bulunmaktadır. Bunlar Beyazıt, Fesciler, Sahaflar, Kürkçüler, Mercan, Mahmutpaşa, Nuriosmaniye, Tacirciler ve Örücüler Kapısıdır. Geceleri kapalı olan kapılar tarihi boyunca iki kez geceleri kapısını açmıştır. Bunlar 1546 yılındaki büyükyangında ve Abdülmecit'in Mısır seferi dönüşünde açılmıştır.
Kapalı Çarşı 31.000 metrekare alana inşa edilmiş olup labirentsi bir yapıdadır. Üstü kurşunla kapalı olup damında sayısız kubbe bulunmaktadır.1894 yılında yaşanan depremde hasar görmüş yapı tarihi boyunca çok sayıda bakım ve restorasyon görmüştür.
Günümüzde mücevher yapımı ve satımında, halıcılık, gümüş eşya e hediyeliklerin satılması amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle 1970'li yıllardan itibaren dünyanın her yerinden gelen turistlerin görmek için geldiği, alışveriş yaptığı bir yerdir.