Sümela Manastırı özellikle Yunan Ortodoks Hristiyanları için çok kutsal olan bir yerdir. Trabzon'un Maçka ilçesi Altındere Köyü sınırları içinde yer almaktadır.
Sümela manastırı |
Yaklaşık 1200 metre yükseklikte bulunan Sümela Manastırı dağ yamacında jayalıklara oyulmuş harika bir yapıdır. Etrafı ormanlarla çevrili olduğu için yeşillikler içerisinde inci tanesi gibi durmaktadır. Manastır içinde kilise, şapel, kütüphane ve şifalı su olduğuna inanılır.
Sümela Manastır'nın yapım tarihi tam belli olmasa da MS.375-395 yıllarında yapıldığı tahmin edilmektedir.
Yapıdaki freskler çok dikkat çekicidir. Özellikle manastırın kilise bölümünde bulunan Meryem ananın doğuşu, HZ.İsa'nın doğumu, hayatı, HZ.Adem ve Havva'nın yaratılışı ve yasak elmayı yemeleri, cennetten kovulmalarını tasvir eden freskler bulunmaktadır. Ziyaretçilerine görsel bir şölen sunan Sümela Manastırı mimari yapısıyla da görenlere kendine hayran bırakmaktadır.
14.yy.da birçok akınlara maruz kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğunun fethinden sonra herhangi bir farklılık olmamıştır. Birçok padişahın burayla ilgili çok sayıda fermanı bulunmaktadır.
1916 ve 1918 yılları arasında Rus işgali sebebiyle burada bulunan rumlar burada pontus devleti kurmak istedikleri için buradaki rum nüfusunu Yunanistan'a göndermeleriyle manastırın eski ihtişamını yitirmesine sebep olmuştur. Bu yıllardan sonra Sümela Manastır'ı adeta kaderine terkedilmiştir. Sahipsiz ve ilgisiz kalan bu tarihi yapı sonra ki yıllarda çıkan yangınla büyük hasar almış ahşap bölümleri tamamen yanmıştır.
Ta ki 2010 yılına kadar sessizliğini koruyan bu muhteşem yapı hükümetin desteği ile yeniden ayine açılmıştır. Her yıl 15 Ağustos'ta Hz. Meryem'in göğe yükselişini Fener Rum Patriği Barholomeos tarafından yönetilmektedir.
Doğal yapısı, farklı mimarisi ve mistik yapısı sayesinde yılın büyük bölümünde yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist çekmektedir.